So, tanya Ibu resepi (rupenye simple je resepinya + mudah), Selasa trus pi beli bahan utama macam kentang yang memang tak pernah ada kat dapur aku (sebab kami berdua bukan kaki giler makan kentang kecuali french fries kat McD. hahaha).
Ni la step2 buat karipap:
*I don't have udang kering yang jenis besar2 tu but only have udang geragau kat rumah. Rasa masih sama cuma kena pandai bajet la sebab udang ni kecik, kan...silap perhitungan rasa inti karipap boleh jadi tak sedap.*
*Salu ada mental blocked la aku ni, lupa orang panggil ayam ape ni ;P*
Cara2 nak masak inti:
*Sorry, gambar kentang dimasukkan dalam kuali takde sebab masak sorang2 kat dapur. tetibe dah tergaul rata baru ingat nak amek gambar ;) *
Cara2 nak buat doh karipap:
Bahan2 lain nak buat doh ialah:
- minyak masak dalam satu sudu (agak2 la, jangan terlebih sudahhh)
- bancuhan air garam (garam tu takyah la banyak sangat, paling2 pon setengah sudu teh je)
- Memula campur minyak kat tepung.
- Sebatikan minyak ngan tepung -buat sampai tepung tu terurai.
- Masukkan air bancuhan garam sikit demi sikit pada adunan tepung+minyak tadi sampai la tepung jadi sedang2 untuk diuli membentuk doh karipap. Jangan lembek sangat. Kalo lembek sangat, pandai2 la tambah tepung supaya sampai jadi mudah untuk dibentuk.
*
*
*
*
*
*
*
*
Tapi aku tak reti buat kelim tepi karipap tu!!!
Wawawaaaaa.....~~ Nanges kejap! ;'(
And, sebab lain, doh tu nampak je macam dah mantap, but I think masih kekurangan tepung. So, susah nak bentukkan kelimnya (alarhhh...salahkan doh lebih air plak...padahal memang tak reti kelim karipap! Bwuekkk!!!)
Takmau tunjuk gambar bila dah siap! ;P
p/s: Encik hubby punya la kutuk kaw-kaw punya lepas dia tengok hasil karipap-tak-jadi aku tu. Bila gorengkan untuk dia, dia kata inti dah sedap cuma tang kulit tu yang x jadi! ;] Aisehhh! Dia kata nak belikan penekap karipap yang ada jual tu, senang nak buat. Takde la sadis sangat bila end resultnya. Hahahah ;D
No comments:
Post a Comment