Monday, March 4, 2013

Welcome to Cotton.Lovelies

Assalamualaikum dearest2 yang masih sudi baca update dari blog aku ni :)

Last month aku ada bagitau yang aku tengah dalam mood berbisnes kan?

Dah nak sebulan pon mula bisnes, baru sekarang aku ada mood nak update kat blog. Bukan ape, biasalah bila WAHM ni, bukan ada masa senggang yang banyak pon nak duduk mengadap laptop 24/7. There are if not tonnes pon, there are a few other things that I need my attention. Contoh macam melayan anak bujang yang makin hari makin banyak ragam dan akal tu. And house chores some more.

Walaupun sekarang ni based kat rumah Ampang; rumah Ibu, tapi takkan aku nak duk goyang kaki je tak tolong ape2 kat dalam rumah kan? Bukan ada bibik pon rumah ni. So, rutin harian aku salu mula pagi2 bangun untuk Subuh, mandi plak aku salu tunggu Hazim bangun baru mandi sekali. Turun bawah, masuk kain 2 round dalam mesin basuh. Sidai yang basuhan 1st round sambil layan Hazim main kat laman rumah. Masuk rumah, sarapan dulu ngan Hazim. Kadang-kadang tak sempat pon nak duduk bukak laptop, 2nd round punya cycle basuhan dah habis. Sambung lagi sidai kain. Most of the time, pukul 9.30pagi la baru dapat bukak laptop. Edit-edit gambar yang patut before upload kat FB, itu ini, tengok-tengok jam dah pukul 10.30pg. Dah kena buat susu plak untuk Hazim.

Hazim jarang minum susu pagi-pagi lepas mandi. Orang kata, baby/ toddler ni pas mandila best minum susu and sambung tido kan? Owh, not mine. Hazim ni kalo aku buat susu awal-awal, konpem dia tak minum pon. Dan jangan harap dia nak tido semula lepas mandi.

Kalo takde urusan nak ke bank, memang sampai pukul 12.30 tgahari aku mengadap latop sambil layan Hazim every now and then. 12.30tghari stop untuk lunch dulu sambil suap Hazim makan. Owh, yang best bila duk umah Ibu ni, Ibu memang tugas memasak je. Aku bab2 sidai kain, and lipat kain; HARI-HARI. Ni yang aku paling suka sebab takdela aku pening kepala nak kena masak lagi, kena ngadap laptop lagi, nak layan Hazim lagi etc. Ibu plak dia support aku 100% buat bisnes ni, so dia pon tak bising aku tak amek kesah bab nak tolong dia masak :) Owh, thank you Ibu! I LOVE YOU TONNES!!

Petang2 plak aku selalu jenguk page aku through handphone je. Memang tak sempat nak bukak laptop dah. Mostly, hari2 total aku mengadap laptop hanya 5-6 hours top, termasuk waktu malam. Petang2 memang tak dan nak mengadap sebab nak layan Hazim tido petang lagi, nak lipat kain lagi. Malam plak, aku salu curi masa mengadap laptop time Hazim dah tido pukul 10.30mlm cenggitu. Kalo dapat online awal pas isyak ke, malam sket aku dah tak lalu tengok laptop dah. Aku plak bukan jenis tido petang, so, malam memang kadang2 tak larat nak stay up lelama. Selalunya kalo bukak laptop pon, pukul 12.30mlm mata dah terpisat-pisat dah sambil menguap2.

Ada orang tanya, mana dapat modal buat bisnes ni. Aku memang totally guna modal sendiri and plus Ibu pon jadi penyumbang jugak. Dah nama pon team kan....Team la sangat. Hahaha... Orang len ada team, tolong beli, tolong buat photoshoot gambar, tolong edit, tolong promote kan? Team aku ni (which is me, my mum and my SIL), sume pon aku buat sendiri. Ibu cuma tolong kuar modal separuh, and SIL plak tolong promote kat cikgu-cikgu sekolah tempat dia keje :) Ok lah tu kan... couldn't ask for more. Setakat ni, half of our modal dah payable pon. Modal Ibu. Yang penting, lepaskan modal Ibu dulu. I'm happy dah :) Modal aku, nanti pon takpe...

Hubby pon memang support aku buat bisnes online ni. Dia pon siap offer if aku nak modal nak mula berniaga. But, nooooo...memang aku tak amek modal dari dia. Bukan ape, aku cuma taknak if let say one day ape2 jadi kat bisnes aku, tak kan ade ruang untuk dia kata, 'I TOLD YOU SO...'. If it comes from him, owh, boleh buat sakit hati ok? Hahahahaha....So, selagi aku mampu untuk tak bergantung pada dia, aku akan teruskan...



Haih, banyak plak membebel kat sini..


Eh, meh-meh readers yang ada Facebook, jemput LIKE page aku kat --->>


kat page ni ada jual kain pasang cotton (japanese cotton, english cotton, cotton sateen, cotton silk etc), baju kurung Pahang cotton readymade, shawl comel-comel, tundung instant and many more to comeeee!!! :))



3 comments:

Intan Suhana said...

congrats Nanie!syok kan bisnes ni?ak haritu masa bisnes brg baby tu pun rasa seronok gk..walaupun part tak seronok tu ada gak bila datang customer yg fussy mcm dia beli kat butik high class..tp tu dugaan la..

walaupun ak masih ada baki brg2 jualan tu tp sbnrnya smua dah balik modal,so ak tk kisah sgt..tgh tunggu masa sesuai nak mula balik ni..ak pun modal sendiri..pakai duit gaji lebih2 tu beli borong sikit2..so sebab tu laki aku tk bising bila barang tak habis jual sbb bukan duit dia pun..miahahaha~

most of the time ak suka beli borong whenever ak dpt the opportunity..esp kalau ak nak pakai..mcm dlu tudung bawal tu ak kira dpt free la pakai tudung sbb cover dek hasil jualan..haha..

keep it up..ak pn nak mula balik sbb ak start jadi penganggur end of this month..hehehe

elanie*Q said...

kan? seronok sebenarnya wpun the risk will come in many form. Dari customer sampai ke stock up barang. Well, nama pon bisnes..cube tanya tauke2 cina yg berjaya pon, mana ada risk-free bisnes aite?

yg untungnya sebab kita ada kat umah, boleh mengadap anak kita jugak. tu yg aku suka. nak pulak, aku dr hazim kecik memang depan mata, dok pikir nak tinggalkan dia pi keje ofis tu, uiiihh...sedih aku.

and yes, memang kalo ada lebih tak terjual pon, memang masih ada untung untuk kita. tp kalo boleh memang nak habiskan, betul tak? hehe..lg puas hati.

haha...kan? part takmau amek modal tu memang betul pon. kalo org lain yg komen mcm2 if brg tak habis jual, telinga masih boleh buat pekak. Tp kalo dtg dr suami sendiri, rs nk pecah gegendang telinga. hahaha :))

ko pon, semoga sukses jugak!

mariam aziz said...

Assalamualaikum tuan tanah..best berniaga anak depan mata..boleh tau perkembangan..mcm saya..byk moment penting saya tertinggal...sian anak2..sy juga seperti awak..tinggal bersama mak..mak uruskan segala..sy juga ade buat bisnes online..tamak kan? Hehe..bukan..sebab saya suka..

Kalau rajin jom lawat blog saya www.ummiairin.blogspot.com

Ops..kalau ade jual baju kurung biasa..kqin lipat susun tepi..bagitau ye..