Tuesday, February 10, 2009

Moist Chocholate Cake..nyum2~

Bahan A:
+ 2 biji telur (Gred A)
+ 1 cawan gula kastor
+ 1 cawan gula perang
+ 1 cawan minyak Daisy

Bahan B:
+ 1 1/2 cawan air coklat Dutch Lady (ape2 brand pon takpe, aku je gediks pakai Dutch Lady ni)
+ 1/2 cawan air campur ngan 2 sudu kecil Nescafe
+ 1 sudu kecil esen vanilla
*campurkan sekali semua

Bahan C:
+ 2 cawan tepung gandum
+ 1/2 cawan serbuk Koko Van Hauten
+ 2 sudu kecil sodium bikarbonat
+ 1 sudu kecil baking powder
*ayak sekali semua bahan ni

Cara-cara buat:
- korang kena siapkan dulu bahan-bahan B dan C tu supaya tak kelam kabut
- pukul telur sampai kembang
- masukkan gula perang + gula kastor, pukul sampai sebati
- masukkan minyak Daisy dan pukul sampai sebati jugak
- masukkan bahan B + C dalam bahan A secara berselang-seli
- dah sebati semua, tuang dalam acuan kek yang telah di sapu sedikit minyak
- bila periuk kukus dah panas, kecik kan api, masukkan acuan kek tu
- kukus selama 1 jam

p/s: boleh jugak nak bakar. Tapi aku pnah try, bila bakar, tak la se'best' kukus.so, enjoy + Bon Appetit!!

2 comments:

f@nna said...

cik nanie,

resepi mmg da boom!sedap sgtt ;P

tapi saye ni bab-bab mengukus adelah sgt fail!heheh..makanya kek kukus saye telah pn menjadi seperti gunung berapi.jadi di sini soalan saye ialah adakah tip2 tertentu yg boleh saye praktikkan supaya kek saye naik cantik?;P hihihi

daripade,
pakar buat 'kek gunung berapi'
ngehngehngeh

elanie*Q said...

owh, fanna, nanie pon buat jd sedikit seperti gunung berapi. dats y kot kek ni lebih sesuai untuk dibakar.

cuba try bakar. around 30 mins dalam 180 degrees.

I've tried baking mine, tp xbest cm kukus. siyes. heheh