Monday, February 28, 2011

karipap ala Nanie :)

Selasa minggu lepas aku teringin sangat nak makan karipap. Bukan karipap jual kat gerai tepi jalan tu. Ni teringin nak makan karipap yang Ibu buat sendiri. Tapi, memang takde gaya la kalo Ibu nak buatkan karipap untuk aku memandangkan preparation time untuk buat karipap tu je dah lama. Kalo setakat lauk2 biasa tu, Ibu no hal je masakkan untuk aku...

So, tanya Ibu resepi (rupenye simple je resepinya + mudah), Selasa trus pi beli bahan utama macam kentang yang memang tak pernah ada kat dapur aku (sebab kami berdua bukan kaki giler makan kentang kecuali french fries kat McD. hahaha).

Ni la step2 buat karipap:

Kentang yang dah dibuang kulit, rendam dalam air garam supaya kentang tak bertukar warna jadi kehitam2an.

Kentang potong dadu2. Jangan la besar2 sangat supaya masa nak masak kentang tu takdela lama sangat nak tunggu kentang lembut.

Dah potong2 dadu, rendam semula dalam air garam.

Nak buat bahan tumisan: bawang besar, bawang putih ikut banyak mana kentang korang. Yang ni portion untuk 4 biji kentang Holland yang besar.

Ni pon antara bahan tumisan: Udang kering.
*I don't have udang kering yang jenis besar2 tu but only have udang geragau kat rumah. Rasa masih sama cuma kena pandai bajet la sebab udang ni kecik, kan...silap perhitungan rasa inti karipap boleh jadi tak sedap.*

Ayam cincang. opppss... beli yang Ramli Burger punya tu.
*Salu ada mental blocked la aku ni, lupa orang panggil ayam ape ni ;P*


Cara2 nak masak inti:

Blend kan bawang besar, bawang putih + udang geragau bersama sampai hancur. Tumis dalam kuali sampai naik bau.

Masukkan ayam cincang tu, goreng sampai sebati ngan bahan tumisan and ayam pon ala2 sepenuhnya masak.

Pastu masukkan kentang. Dan gaul sampai sebati ngan bahan tumisan dan ayam tadi.
*Sorry, gambar kentang dimasukkan dalam kuali takde sebab masak sorang2 kat dapur. tetibe dah tergaul rata baru ingat nak amek gambar ;) *


Cara2 nak buat doh karipap:

Tepung serbaguna. Ikut la nak buat banyak mana. Yang ni dalam 5 senduk.

Bahan2 lain nak buat doh ialah:
  • minyak masak dalam satu sudu (agak2 la, jangan terlebih sudahhh)
  • bancuhan air garam (garam tu takyah la banyak sangat, paling2 pon setengah sudu teh je)
Cara2nya:
  • Memula campur minyak kat tepung.
  • Sebatikan minyak ngan tepung -buat sampai tepung tu terurai.
  • Masukkan air bancuhan garam sikit demi sikit pada adunan tepung+minyak tadi sampai la tepung jadi sedang2 untuk diuli membentuk doh karipap. Jangan lembek sangat. Kalo lembek sangat, pandai2 la tambah tepung supaya sampai jadi mudah untuk dibentuk.

Ni doh yang dah siap.

Gentel bulat2 macam ni. Jangan la kecik2 sangat. Sedang2 besar ok la.

Leperkan adunan doh tadi dan letakkan inti keripap kedalamnya. Pastu jangan lupa kelimkan tepi karipap tu.

*

*

*

*

*

*

*

*



Tapi aku tak reti buat kelim tepi karipap tu!!!

Wawawaaaaa.....~~ Nanges kejap! ;'(



And, sebab lain, doh tu nampak je macam dah mantap, but I think masih kekurangan tepung. So, susah nak bentukkan kelimnya (alarhhh...salahkan doh lebih air plak...padahal memang tak reti kelim karipap! Bwuekkk!!!)

Takmau tunjuk gambar bila dah siap! ;P




p/s: Encik hubby punya la kutuk kaw-kaw punya lepas dia tengok hasil karipap-tak-jadi aku tu. Bila gorengkan untuk dia, dia kata inti dah sedap cuma tang kulit tu yang x jadi! ;] Aisehhh! Dia kata nak belikan penekap karipap yang ada jual tu, senang nak buat. Takde la sadis sangat bila end resultnya. Hahahah ;D

No comments: